Instalatiile de apa
Instalatiile interioare ale cladirilor formeaza un ansamblu de conducte si accesorii care conduc apa de la conducta publica, principala, pana la punctele de consum din apartamentele noastre.
Fara exceptie, fiecare cladire in parte este legata la conducta publica prin conducta de bransament. De asemenea, un bransament poate alimenta nu numai o cladire ci mai multe sau chiar un ansamblu de cladiri.
Trebuie sa stim ca aceasta conducta de bransament este ca un puzzle pe care se monteaza o serie de jucarioare, ca sa spunem asa. Avem, deci, robinetul care se leaga de vana de concesie pentru intreruperea alimentarii cu apa in cazul in care nevoia sau urgenta o cere. Pe acelasi sistem avem si blocul apometrului cu apometrul si vanele, pentru inregistrarea consumului de apa. De altfel, apometrul mai poate fi montat si in subsolul blocului sau într-un loc special de apometru care se poate gasi atat in interiorul clădirii, cat si în exterior acesteia.
Bransamentele se executa, in mod normal, din teava de plumb pentru presiune, cositorite sau sulfatate la interior, din teava de otel zincat, tevi PVC rigid tip G, tuburi de azbociment, tuburi de fonta de presiune. Acesta se monteaza ingropat sub adancimea normala de inghet, undeva intre 0,8 si 1,5 m.
Revenind la instalatiile interioare, acestea sunt formate din: conducte, armaturi, aparate, utilaje pentru transportul si distributia apei de la bransament pana la ultimul punct de consum. Acestea se clasifica dupa presiunea de serviciu disponibila apei in punctul de racord:
- instalatii interioare racordate direct la conducta publica, atunci cand presiunea din conducta publica asigura toata presiunea de care este nevoie pentru functionarea tuturor punctelor de consum din cladire
- instalatii interioare racordate indirect la conducta publica si anume prin intermediul unor instalatii de crestere a presiunii atunci cand presiunea din reteaua publica este mai mica decat presiunea necesara instalatiei interioare.
- prin intermediul instalatiei de pompare cu rezervor de inaltime.
Dupa scopul folosirii apei este un alt soi de clasificare pentru instalatiile sanitare, iar acestea sunt:
- instalatii interioare de alimentare apa rece si apa calda pentru consumul strict menajer
- instalatii interioare de apa rece in caz de incendii
- instalatii interioare de alimentare cu apa industriala
Dupa numarul retelelor de distributie, instalatiile sunt:
- cu numai o retea pentru toate consumurile fie menajer, fie industrial sau de incendiu
- retele separate pentru fiecare categorie in parte de consum
- retele comune pentru anumite consumuri
Dupa pozitia de montaj a conductei principale de distributie:
- cu distributie superioara
- cu distributie inferioara
- cu distributie mixta
Dupa forma retelei de distributie:
- retea ramificata
- retea inelara
- retea mixta
Dupa regimul de presiune al apei:
- cu o zona de presiune
- cu doua sau mai multe zone de presiune