Mentenanta cladirilor
Mentenanta cladirilor reprezinta ansamblul de masuri tehnice, administrative si de management pentru asigurarea functionarii instalatiilor la un grad cat mai ridicat si eficient. Cea mai importanta sarcina a mentenantei este de a asigura disponibilitatea si functionarea instalatiilor pe termen lung.
"Lasa ca merge si asa" e o vorba romaneasca dar lipsa activitatilor de mentenanta a cladirilor duce la pagube majore pe termen lung: costuri de inlocuire a instalatiilor neintretinute, perioade de intrerupere a apei, cheltuieli judiciare, etc.
Exista doua tipuri de abordare a mentenantei:
- Mentenanta preventiva - prevenirea defectiunilor prin actiuni planificate: sunt efectuate verificari si reparatii sistematice, la intervale prestabilite chiar daca nu intervine o avarie. Se intocmeste un plan de mentenanta ce include activitati de intretinere, reparatii curente si revizii. Pentru unii poate parea o activitate costisitoare: de ce sa nu reparam atunci cand se strica? Pe termen lung insa costurile sunt mai mici datorita prelungirii duratei de viata a instalatiilor si datorita prevenirii avariilor.
- Mentenanta corectiva - interventia in caz de defectare: se localizeaza si diagnosticheaza defectele aparute in functionarea instalatiilor iar apoi se restabileste functionarea acestora. Problema cu acest tip de mentenanta (poate impropriu numit mentenanta) este ca se face in conditii grele, dupa survenirea unei avarii si este mai costisitor pe termen lung deoarece unele defecte ce pot fi evitate prin mentenanta preventiva a cladirilor pot duce la necesitatea inlocuirii instalatiilor.
Apeleaza pentru mentenanta cladirilor la o echipa de instalatori profesionisti, autorizati ANRE pentru a preveni avariile.