Schimbarea panoului de sigurante
Daca esti locatarul unui bloc construit in timpul erei comuniste (si in acelasi timp electrician profesionist) si doresti sa iti modernizezi panoul de sigurante, iti oferim cateva sfaturi.
Inainte sa incepi lucrarea in sine, este necesar sa iti procuri material de calitate si conform cu proprietatile tehnice ale apartamentului. In cazul instalatiilor vechi cu conductor AFY de 1,5 si 2,5 mm patrati tip in-tenc este indicata folosirea sigurantelor automate de 10 Amperi pentru lumina cand conductorul este de 1,5 mm si de 20 Amperi pentru prize la care conductorul este de 2,5 mm patrati. De obicei, datorita existentei firului de aluminiu, se foloseste de 16 amperi.
Este adecvata folosirea sigurantelor bipolare in doua module, deoarece, fiind formate din doua sigurante monopolare, dispun de un spatiu considerabil mai mare intre borne, iar astfel la acestea intra mai multe fire. In acelasi timp, cand ne confruntam cu un consum mai ridicat, riscul de incalzire este mai mic iar posibilitatea producerii unui scurt circuit este nula.
Panoul de sigurante trebuie sa fie mare, pentru a oferi spatiu firelor, carora trebuie sa li se aloce spatiu pentru rezerve. Desigur, de spatiu in panou au nevoie si firele in-tenc care sunt destul de groase. Ia in calcul nevoia ulterioara de spatiu si a unui circuit de prize neprevazut, aer conditionat ori centrala termica.
Pasul urmator consta in pregatirea panoului de sigurante. Procesul implica dotarea acestuia cu sina Omega pentru sigurante si fixarea temporara a acestora cu ajutorul suruburilor existente in cutia panoului. De aceea, trebuie sa verificam daca acesta este complet echipat. Executarea puntilor dintre sigurante scade considerabil timpul montajului.
Orice gen de sigurante automate se fixeaza pe sina Omega cu ajutorul agrafelor de pe spate, aflate de obicei in partea de jos a acesteia.
Dupa ce sigurantele sunt stabile in panou, poti face puntile din conductor de cupru de 4 mmp. Trebuie respectat in acelasi timp codul culorilor pentru fire in sistemul monofazat, si anume: maro sau rosu pentru faza, firul galben-verde pentru impamantare si cel albastru pentru nul.
Dupa ce ai debitat conductorul la lungimea utila, trebuie sa-l dezizolezi tinand cont de adancimea lacasului la borna. In raport cu lungimea acestia, firul trebuie dezizolat dublu. Apoi, este necesar sa indoi conductorul facandu-i capatul dublat. Lungimea capatului dublat trebuie sa fie egala cu adancimea lacasului bornei. Daca doresti sa incetinesti oxidarea cuprului, poti folosi un burete abraziv pentru a curate capatul conductorului (inainte de indoire). Apoi il degresezi folosind alcool industrial sau medicinal. Dupa aceea, poti monta conductoarele.
Inainte sa fixezi tabloul este absolut necesar sa repari peretele. Poti folosi ipsos. Urmeaza apoi legaturile electrice, amplasarea sigurantelor si cuplarea firelor.
Mai intai, montam conductorul de impamantare. Firele de alimentare se monteaza pe partea superioara a sigurantelor. Nu uita ca este absolut necesara dublarea capetelor firelor de aluminiu. La final, se face o mica verificare cu ajutorul ohm-metrului. Succes! Si nu uita, fa asta doar daca esti electrician profesionist, daca nu apeleaza la un electrician profesionist autorizat ANRE.