Becurile ecologice
Este timpul sa uitam de becurile incandescente si sa optam pentru una dintre variantele moderne si economice.
Becurile LED
Ofera o lumina de calitate superioara si consuma mai putin comparativ cu becurile incandescente. Aceste becuri dureaza mai mult, pentru ca produc lumina rece si, deci nu se incing. Sunt mai rezistente la vibratii si socuri. Astfel de becuri au un pret mai ridicat, insa daca stam sa ne gandim, costul este recuperat in timp prin intermediul energiei economisite.
Becurile cu halogen
Au la baza aceeasi idee de functionare ca si becul incandescent. Ceea ce le diferentiaza de acesta este combinatia de gaze din interiorul bulubului. Gratie halogenului, temperatura filamentului atinge valori crescute fara sa se arda. Dimensiunile mici ale acestui bec permit utilizarea lui cu succes in cazul corpurilor de iluminat cu spoturi de lumina. Sunt fragile si de aceea trebuie manevrate cu precautie. Trebuie evitata depozitarea sau utilizarea lor in apropierea surselor inflamabile, deoarece emit radiatii. Nu este recomandat sa se lase la indemana copiilor. Acest tip de becuri nu este rezistent la variatiile de tensiune.
Becurile fluorescente
Functioneaza similar cu tuburile de neon. Ceea ce le diferentiaza de neon este ca mici circuite electronice au luat locul starterului. Consumul este considerabil mai mic decat al becurilor clasice. Becurile se aprind insa lent si au nevoie de timp ca sa functioneze la capacitate maxima.
Spre deosebire de becurile cu incandescenta, productia de lumina a becurilor economice nu variaza in functie de tensiune. Becurile ecologice produc lumina in diverse nuante. Becurile economice au in component vapori de mercur si de aceea, daca se sparg, camera trebuie aerisita imediat. Aceste becuri se recicleaza alaturi de deseurile electrice si electronice. in centre specializate. De asemenea, este recomandata purtarea manusilor cand trebuie schimbat becul.Daca acesta s-a spart,evita sa folosesti aspiratorul ca sa strangi cioburile. Daca nu ai alta solutie, schimba apoi sacul aspiratorului.
Limitatorul de curent care se afla in compozitia becurilor economice controleaza curentul care trece prin tubul de gaz. Astfel, se furnizeaza becului o cantitate mica de curent, evitand distrugerea acestuia.
Trecerea de la balastul electromagnetic la cel electronic a dus la eliminarea efectului de intermitenta la luminare. Becurile economice trebuie amplasate la o distanta de cel putin 2m de cap. Studii stiintifice au demonstrat ca aceste becuri emana substante care provoaca cancer si migrene. Radiatiile electromagnetice ale acestora produc boli organice si celulare.